Zasady postępowania z bioodpadami
Zasady postępowania z bioodpadami (przydomowe kompostowanie, co można kompostować, czego nie można, porady jak stworzyć kompostownik, jak o niego dbać)
Kompostowanie to stara metoda produkcji wartościowego nawozu organicznego – kompostu. Odpady organiczne są przetwarzane w czasie kompostowania przez rozmaite mikroorganizmy /też dżdżownice/ do postaci prostych związków, które mogą wzbogacać glebę pod uprawę roślin.
Korzyści płynące z wytwarzania kompostu:
1) Kompostowanie pozwala przetworzyć ok. 20 - 30% wytwarzanych przez nas od¬padów (jedna czwarta odpadów nie trafi na składowisko!)
2) Kompostowanie dostarcza bardzo dobrego i taniego nawozu organicznego, który wzbogaca glebę w próchnicę dzięki czemu ziemia staje się pulchna, przewiewna i zatrzymuje wodę.
3) Kompost nadaje się do wszystkich roślin nie można nim „przenawozić ” i zaszkodzić roślinom.
4) Ponowne wykorzystanie odpadów organicznych pozwala zapobiec rabunkowej eksploatacji naturalnych zasobów próchnicy i torfu.
5) Kompostować można w specjalnym kompostowniku przydomowym (do nabycia w sklepie ogrodniczym, można go też wykonać samemu), jak też w otwartej pryzmie w ogrodzie. Nie jest to czynność trudna, ale należy znać jej podstawowe zasady.
Ważne jest, żeby zachować odpowiednie warunki dla tworzenia się wartościowego kompostu:
• wybrać odpowiednie miejsce, nie przeszkadzające ludziom, w cieniu; osłonięte od wiatrów na przepuszczalnym podłożu, lekkim wzniesieniu aby nie gromadziła się w nim woda.
• należy zapewnić dostęp powietrza do kompostowanej masy, żeby zapobiec gniciu;
• trzeba zapewniać właściwą wilgotność kompostu nie może być ani za suchy – można przy wysuszeniu polewać wodą lub dodać wilgotnych odpadów, ani za wilgotny, bo grozi to gniciem – przy zbyt dużej wilgotności można dodać odpadów bardziej suchych;
• należy ułożyć kompost warstwowo tylko z odpadów nadających się do kompostowania.
Układanie kompostu:
• pierwsza warstwa to pocięte gałęzie i grube łodygi przesypane ziemią lub dojrzałym kompostem,
• następnie należy układać warstwami zgromadzone odpadki organiczne (20 cm) ziemię (2-4 cm) posypać wapnem, dolomitem lub kredą,
• dokładać kolejne warstwy w tej samej kolejności i polewać co kilka dni wodą aby utrzymać lekką wilgotność,
• po 2-3 dniach kompost należy przełożyć aby warstwa wierzchnia znalazła się na spodzie
• można dodać tzw. Starter (szczepionkę) zawierający szczepy bakteryjne lub trochę gotowego kompostu, dzięki temu nie trzeba przekładać kompostu
• w zimie aby utrzymać odpowiednia temperaturę należy przełożyć kompost słomianymi matami.
SUROWCE NADAJĄCE SIĘ NA KOMPOST
Odpadki ogrodowe
• skoszona trawa powinna być układana w kompostowniku cienkimi warstwami;
• liście: lepiej kompostować wymieszane liście różnych gatunków, ponieważ niektóre zawierają dużo garbników i powoli się rozkładają (np. dąb, kasztanowiec);
• gałęzie drzew i krzewów: powinny być pocięte;
• chwasty, resztki warzyw i owoców, łęty; nie mogą być zbyt wilgotne, zarażone chorobami roślin;
• kora drzew: nie wolno wkładać jej do kompostownika za dużo, powinna być roz-drobniona i namoczona w wodzie,
• słoma i siano: najlepiej drobno pocięte, utrzymują wilgotność w kopcu oraz za-pewniają dostęp powietrza do wewnątrz.
Odpadki kuchenne
• resztki warzyw i owoców: należy je mieszać z bardziej suchymi odpadami,
• suche pieczywo: nie powinno być bardzo spleśniałe,
• skorupki jaj: dłużej się rozkładają; można je zgnieść, żeby przyśpieszyć rozkład,
• wytłaczanki papierowe po jajkach: rozdrobnić na małe fragmenty,
• fusy po kawie (ale bez filtrów z ekspresu) i herbacie (ale nie w opakowaniach , ekspresowych).
TEGO NIE NALEŻY KOMPOSTOWAĆ:
• resztki kuchenne w postaci mięsa, ryb, kości (przyciągają muchy, myszy, szczury)
• metal, plastik, szkło
• pieluchy, podpaski
• popiół, resztki budowlane
• torby z odkurzacza
• odpady zawierające chemikalia
• śmieci zebrane z chodnika, ulicy
Świeży kompost wprost z kompostownika (po kilku miesiącach kompostowania odpadów) można przenieść na odkrytą pryzmę do dalszego dojrzewania, albo wykorzystywać bezpośrednio:
• pod krzewy owocowe lub kwiatowe (na przedwiośniu wyściółkować warstwą ok. 2 cm),
• przed sadzeniem krzewów lub drzewek, kapusty, ziemniaków (przekopać ziemię z kompostem na 2 tygodnie przed sadzeniem),
• jako nawóz pod warzywa takie, jak pomidory, ogórki, kapusta, dynia.
Kompost dojrzały /dojrzewanie może trwać nawet kilka lat/ jest bardzo dobrym nawozem naturalnym.
• Można stosować go bezpośrednio na grządki warzywne lub kwiatowe /3-10 litrów rocznie na 1m2 powierzchni tj. ok. 1 wiadro na 1-2 m2; powierzchniowo, w charakterze ściółki lub płytko wprowadzony w glebę, ale nie należy go zakopywać/.
• Kompostu można używać do zasypywania dołka z posadzonym drzewkiem (zmieszany z ziemią w stosunku 1:5).
• Z kompostu i uboższej ziemi można też tworzyć podłoże dla roślin hodowanych w skrzynkach balkonowych (1 część kompostu na 3-5 części ziemi).
Dodaj komentarz
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!